« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Vad behövs för att ta körkort?

Det allra första du behöver för att få börja övningsköra, det är ett körkortstillstånd. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen. Du måste även göra ett syntest hos optiker för att skicka med. Sedan kan det även vara så att du behöver läkarintyg eller annat att skicka om du exempelvis har en diagnos. När du fått ett körkortstillstånd, då är det dags att börja övningsköra. Det kan du göra hos en trafikskola. Du kan även göra det privat, men då krävs det att du har en godkänd handledare. Det innebär att du och handledaren först måste gå en introduktionskurs tillsammans. Du behöver även plugga teori, samt genomgå ett par obligatoriska delmoment. Teorin kan du gå på trafikskolan, eller plugga på nätet.

Riskettan och risktvåan

Det finns två obligatoriska moment som måste göras innan du kör upp eller skriver teoriprovet. Dessa kallas för riskettan och risktvåan.

Del ett, alltså riskettan, handlar om alkohol och droger, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden. Del 2, risktvåan, handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Halkbana ingår i den här delen. Du kan boka halkbana på egen hand eller via trafikskolan.

Uppkörning och teori

För att få det eftertraktade kortet så gäller det att du gör ett förarprov, alltså en uppkkörning samt ett teoriprov. Dessa görs på Trafikverket. Du måste klara båda delar för att få ditt körkort. Du kan göra båda prov samma dag om du vill. 

 

26 Jan 2020