« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Tidigare förutsägelser om framtiden - och hur de gick

Människor älskar att försöka förutsäga framtiden. Hur ser du på dig själv om 10 år? Hur kommer världen se ut om 100 år? Förmågan att förutsäga eller, med andra ord, att föreställa sig, kan faktiskt vara det som gör oss till människor. Ingen av de saker vi har kunnat skapa, från skyskrapor till flygplan, skulle ha varit möjlig utan att föreställa oss det först. Ändå blev inte alla saker vi har kunnat föreställa oss till slut verklighet. Här är en kort samling av tidigare förutsägelser människor gjort om framtiden.

Förutsägelser som gick i uppfyllelse

Vårt liv idag beror mycket på elektroniska enheter som inte fanns för några år sedan. Vårt beteende och hur vi uppfattar vårt samhälle har förändrats i enlighet med detta. Ändå, även om dessa enheter inte existerade tidigare, förutspådde vissa att de var på väg att bli verklighet.

Mobiltelefoner

Låt oss titta på mobiltelefoner. Trots att det nu skulle vara svårt att leva utan dem, fanns inte mobiltelefoner för bara 50 år sedan. Den första mobiltelefonen för massproduktion utvecklades av Motorola 1984. Ändå förutspådde Nikola Tesla, uppfinnaren av växelströmmen (som möjliggjorde kraftmotorer och transmissionssystem), den redan 1926. I en intervju med John B. Kennedy hävdade han att:

"När trådlöst är perfekt applicerat kommer hela jorden att omvandlas till en enorm hjärna, vilket det faktiskt är, allt är partiklar av en verklig och rytmisk helhet. Vi kommer att kunna kommunicera med varandra direkt, oavsett avstånd. Inte bara detta, men genom tv och telefoni kommer vi att se och höra varandra lika perfekt som om vi vore ansikte mot ansikte, trots mellanliggande avstånd på tusentals mil; och de instrument genom vilka vi kommer att kunna göra detta kommer att vara otroligt enkla jämfört med med vår nuvarande telefon. En man kommer att kunna bära en i sin västficka."

Ganska korrekt, eller hur?

Kreditkort

‍1888 skrev Edward Bellamy, en amerikansk journalist och författare, en utopisk roman som heter Looking Backward. Boken berättar om en man som heter Julian West som mot slutet av 1800-talet faller i en hypnosinducerad sömn och vaknar 130 år senare. Det är år 2000 och USA är en socialistisk utopi. I den här världen går alla i pension vid 45 års ålder och varor kan levereras nästan omedelbart via något som liknar Internet. Dessutom ges alla människor lika mycket kredit som de kan förfoga över med ett kreditkort:

"med vilken han skaffar i de offentliga förrådshusen, som finns i varje samhälle, vad han än önskar när han önskar det. Detta arrangemang, kommer du att se, helt undanröjer behovet av affärstransaktioner av alla slag mellan individer och konsumenter."

Det första universella kreditkortet utfärdades 1950 av Diners' Club, Inc.

Streaming av film

På 1980-talet, om vi ville se en specifik film, var vi tvungna att hyra dess VHS-kassett på en Blockbuster - och eventuellt ta tillbaka den innan vi fick betala extra. På 2000-talet kunde vi hyra DVD-skivor som åtminstone inte behövde kopplas om varje gång. Men streaming och on demand-tjänster förväntades hända. Roger Ebert, en berömd filmkritiker, sa under en intervju med Omni magazine 1987:

"Vi kommer att ha högupplösta bredbilds-TV-apparater och ett tryckknappsuppringningssystem för att beställa filmen du vill ha vid den tidpunkt du vill ha den. Du kommer inte att gå till en videobutik utan istället beställa en film på begäran och sedan betala för den. Videokassettband som vi känner dem nu kommer att vara föråldrade både för att visa förinspelade filmer och för att spela in filmer."

Nu kan vi inte leva utan Netflix.

Förutsägelser som (ännu) inte har gått i uppfyllelse

‍Vid sidan av förutsägelserna som gick i uppfyllelse finns det hundratals som inte har gjort det. Kanske kommer de att uppfyllas i framtiden. Kanske kommer de aldrig att bli det.

Inlärningsmaskiner

Hur kommer tekniken att förändra sättet vi lär oss? Detta är en av många frågor en grupp franska konstnärer ställde sig när de ritade serien ”En l’an 2000” till världsutställningen i Paris 1900. Enligt dem skulle barn 100 år senare inte längre behöva läsa. Faktum är att en "inlärningsmaskin" skulle överföra all information direkt från böckerna till deras hjärnor.

Tyvärr eller inte, den här uppfinningen kom aldrig till liv. Tekniken har ännu inte revolutionerat utbildningsområdet på det sätt som de förväntade sig. Men vad händer om barn om 100 år kommer att lära sig genom att använda VR-glasögon?

Flygande hoverboards

En bra samling av tidigare förutsägelser om framtiden finns i Tillbaka till framtiden (del II), en science fiction-film från 1989 i regi av Robert Zemeckis. Marty McFly, huvudpersonen, tidsresor till 2015. Och hur ser 2015 ut? Glasögon, snygga futuristiska outfits, föryngringskliniker och flygande hoverboards befolkar framtiden. Ändå är det sista elementet inte så passande.

Flygande hoverboards har inte masstillverkats framgångsrikt än. Eftersom filmen snabbt blev ett popkulturmästerverk, har många försökt producera dessa flygande brädor. Framgången med den här filmen har påverkat framtida uppfinningar.

Flygande bilar

Låt oss titta på en annan science fiction-klassiker: Blade Runner, regisserad av Ridley Scott 1982. Filmen inleds med en dramatisk dystopisk syn. Det är 2019 och Los Angeles är en regnig och förorenad stad där AI-replikater gömmer sig mellan människor. Ovanför staden finns otaliga lågor, som kommer från stora maskiner och flygande bilar.

Nu var 2019 några år sedan och ingen av Blade Runners förutsägelser gick i uppfyllelse. AI-tekniken har inte utvecklats tillräckligt för att skapa humanoida robotar. Och det finns inga flygande bilar på himlen i dagens städer. Ändå har en del utvecklingar gjorts och det finns en chans att vi kommer att ha några flygande bilar till 2024.

Mirakelpiller

Tänk om alla sjukdomar i världen kunde behandlas med bara ett universellt mirakelpiller? Detta är vad den schweiziske läkaren François Ody föreställde sig 1956. Som han hävdade: "alla segrar som varit briljanta kirurgers stolthet kommer att glömmas", ersatt av upptäckten av ett "ämne som, i form av en kapsel, kommer att fånga energikällorna som kommer att ge återhämtning inom några timmar."

Det är svårt att tro att detta mirakelpiller någonsin kommer att uppfinnas i framtiden. Sjukdomar har många orsaker och kräver därför olika behandlingar. Ändå ger den tekniska utvecklingen inom sjukvården imponerande resultat. Om 100 år kan sjukdomar och död bli ett minne blott.

9 Jun 2023