« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Är det möjligt att få hjälp gratis av en advokat?

Det kan finnas en mängd orsaker till att man har behov av en gratis advokat. Det kan vara att man utsatts för ett brott, eller har pekats ut att vara skyldigt till ett brott. Men om man inte har egna pengar att betala för, eller en försäkring, står man då helt utan hjälp? Nej, tack och lov så har vi ett rättskydd och rättshjälp här i Sverige, som innebär att alla har rätt till juridisk hjälp. Dock kommer den med vissa förbehåll, så det gäller att du verkligen står på bar backe, innan du söker rättshjälp. Ett rättskydd, då är det din försäkring som täcker det.

Rådgivning helt gratis?

Det finns både advokater och jurister som erbjuder gratis rådgivning. Sedan finns det de som kostar pengar, men mindre, tack vare att det är så att alla har rätt till det enligt rättshjälpslagen. Med denna får man två timmar till ett fast arvode och kan få hjälp och råd kring tvister, arv, vådnad och så vidare. Du betalar bara för den tid det tar, så räcker en timme, så betalar du en timme. 

En annan sak som är gratis, det är att få ett försvar. Det är om du står inför rätta för ett brott. Då kan du få en så kallad offentlig försvarare. Då är det staten som betalar denna försvarare. 

En del jurister och advokater erbjuder även gratis rådgivning via telefon, som kan vara skönt att få i ett knivit läge.

 

19 Jan 2018