« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Ett besök på Kalles chokladfabrik

Tänk dig att du kunde besöka den samma chokladfabrik som Kalle fick i sagan om Kalle och chokladfabriken. I sagan fick han ju gå runt och formligen se den härliga chokladen som strömmade genom fabriken och som sedan blev de goda chokladkakorna som sedan såldes till chokladentusiaster som Kalle och hans familj. Minns du hur fattig Kalle och hans familj var? De hade knappt någon mat att äta och hur mycket det därför betydde för honom att få komma till chokladfabriken och få obegränsat tillgång till chokladen som gjordes i fabriken. Nu är jag inte någon fattiglapp direkt, även om jag inte är miljonär, men ändå, lite grann som Kalle kände det när han kom till fabriken, kände jag mig också när jag fick besöka Cloettas godisfabrik. Det var så intressant att se deras chokladfabrik.

Glänsande rör som luktade choklad

Hela fabriken doftade choklad, det var helt underbart. Liksom Kalle älskar jag också choklad, det är bland det bästa jag vet. Det måste vara något i chokladen som tilltalar, den där mjuka, lena smaken som långsamt smälter i munnen. Jag älskar att dricka choklad, så gammal gubbe jag än är. Tillbaka till chokladfabriken, det var helt magiskt att gå runt och veta att i alla dessa rör rinner den gudomliga chokladen som Cloetta gör. Det var mycket mekaniskt, knappt någon arbetskraft alls. Inte förrän man kom till förpackningen. Och det först när chokladen redan var färdig, och de färdiga förpackningarna skulle in i lådor och kartonger. Sedan var det mänsklig arbetskraft som skulle plocka bort alla sekunda produkter. Men inte innan det. Det enda man såg var rör, robotarmar, stora kärl och hur chokladen förflyttades från det ena till det andra stället, och en massa säkerhetsventiler.

Vi fick provsmaka

Till sist, när vi kom till slutet av vår rundtur, fick vi provsmaka deras gudomliga kexchoklad. Har ni ätit den? Den är min favorit? Gissa om jag kände mig som Kalle när vi äntligen fick smaka chokladen? Det var en mycket intressant dag, som jag sent ska glömma!

10 Oct 2017