« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Hur blir det efter döden?

Den senaste tiden har jag insett att jag kommit i den där åldern när ens äldre släktingar dör. Jag har varit på så många begravningar bara det senaste halvåret. Senast var jag på en begravning Stockholm. En fin begravning, den var verkligen fin, om man nu kan säga så om en begravning. Det var en nära släkting som hade levt ett långt och rikt liv, så egentligen var ingen så där riktigt ledsen, om du förstår vad jag menar?

Det här var min farbror, som begravdes. Han var en stilla och tystlåten men världens finaste man. Han var med om en bilolycka flera år innan han dog. Bilolyckan var svår. Bilen han hade färdats i hade kraschat rakt in i ett träd, eftersom föraren hade somnat vid ratten. Efter olyckan svävade han i flera dagar mellan liv och död. Han fick opereras flera gånger innan han blev återställd. Vid en av operationerna var han död i flera minuter. Han dog, men sedan lyckades läkarna få liv i honom igen. Flera år efter den händelsen berättade han för mig följande:

"Jag såg mig själv, där jag låg på operationsbordet. Jag såg läkarna som kämpade för mitt liv. Själv kände jag ingenting. Jag var inte rädd, inte glad, inte ledsen. Jag kände ingenting. Efter ett tag märkte jag att jag inte var på sjukhuset längre, jag flög. Jag flög genom universum. Bredvid mig såg jag någon som flög bredvid mig. Jag såg att det var en ängel, för han hade vingar. Efter ett tag såg jag att jag närmade mig en stad, där det bodde änglar. En obeskrivlig känsla fyllde mig och jag kände en obeskrivlig glädje över att detta skulle bli mitt nya hem. Innan jag hade nått fram och kunde landa hindrades jag av en annan ängel: "du måste återvända. Det är inte din tid ännu att bo här." "Varför?", frågade jag och grät. "För att dina barn ber om att du ska komma tillbaka till jorden. Och jag har bestämt mig för att de ska få sin vilja igenom. Du måste återvända. Jag blev så ledsen, jag ville bo där. Jag bad om att få landa, men ängeln var bestämd. Du måste vända om. Så jag var tvungen att vända tillbaka. Efter det vaknade jag vid liv. Då fick jag höra att jag hade varit död i flera minuter."

Visst finns det någonting efter döden. Döden är inte det som händer på slutet, jag tror att något annat händer efter att man har dött. Så jag är inte rädd för döden. Den som har sett Sagan om Ringen, vet att Gandalf pratade med Pippin då Gondor anfalls av Sauron. Han säger till Pippin att döden inte är slutet. Det är bara början.

13 Oct 2017