« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Hur ökar du likviditeten som företagare?

Som företagare är det viktigt att ha en bra likviditet som det heter. Det är samma sak som betalningsförmåga kan man säga. Likviditet visar vad ditt företag har för förmåga att betala räkningar samt andra utgifter som finns. Likviditeten visar skillnaden mellan pengar som kommer in och pengar som går ut. Det är livsviktigt att sköta dina betalningar om du är företagare. Om du behöver förbättra den, så finns det en del saker du kan göra.

Saker att göra för att förbättra likviditeten

Du kan börja med att se över dina kostnader, för att se om det finns några att skala av så att säga. Ett annat sätt att snabbt öka likviditeten på är att sälja fakturor. Det innebär att du vänder dig till ett factoringbolag och låter dem köpa de fakturor du ställt ut till dina kunder. En annan sak kring fakturor, för att du ska ha en bra likviditet, det är bra att fakturera så snart du kan. Betalningsvillkoren måste inte heller alltid vara 30 dagar, du kan ändra det till 10 eller 14 dagar, men tänk på att det måste finnas med i avtalet. 

Andra saker du kan göra för att förbättra likviditeten är att göra en likvidtetsbudget. Du kan även höja din kontokredit. Kolla även av om det går att leasa inventarier, istället för att köpa och äga. Sedan kan du så klart även sälja av en del tillgångar, för att förbättra likviditeten på kort sikt. Det är dock ingen långsiktig lösning. 

17 Jan 2020