« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Lär dig söka jobb

Måste man lära sig söka jobb? Tja, ja jo, det går förvisso att söka jobb utan att ha koll, men genom att ha bra koll på hur du ska göra är det större chans du får jobbet du söker. Grejen är ju att du på ett litet utrymme i ett personligt brev ska se till att arbetsgivaren intresserar sig för dig. Det så att du blir kallad till intervju. Och väl där är det bra att kunna ge en bredare bild av dig som anställd och person för att få dem att vilja ge dig jobbet. En del jobb går så klart att få på andra vägar, genom vänner, eller genom att gå in på en mekanisk verkstad, som Axido,som säger: vi tillverkar kuggar och kugghjul i olika material, och lämna intresseansökan. Genom att förbereda dig väl inför alla steg i arbetssökarprocessen har du större chans att faktiskt få jobbet i slutändan.

Hur du kan hitta jobb och söka det

Du bör ju först hitta jobb som du kan söka. Det är bra att hitta jobbannonser där du känner att du har en chans samt att det matchar dina tidigare yrkeserfarenheter och din utbildning. 

När du hittat ett jobb du kan tänka dig, se då till att ha ett bra CV eller skriv ett om du saknar det. Det ska innehålla ditt yrkesliv och erfarenheter på ett till två A4-sidor. Du skickar ofta ett personligt brev tillsammans med din CV. Här har du chans att under lite friare former berätta hur du hittat jobbet, vilka kvaliteter du har och hur de passar in på det arbete du söker.

Förberedelser inför arbetsintervju

När du blir kallad till en intervju har du chans att kamma hem jobbet. Men nu gäller det att du så att säga knyter ihop säcken på ett bra sätt. Det är inte fel att kolla på nätet och läsa en lista av de vanligaste frågorna du får under arbetsintervjuer och fundera på vad du har för svar.

du kommit en bra bit på vägen. Dina meriter och ditt brev har väckt intresse och arbetsgivaren tycker att du skulle kunna passa för jobbet. Nu är det upp till dig att knyta ihop säcken.

30 Aug 2022