« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Smarta sätt att spara energi på

Det är inte fel att spara energi, för att du ska sänka elkostnader och även vara aktsam om miljön. Det finns en massa bra tips på hur man kan göra det i hemmet. Energi försvinner när man har på lamporna i tomma rum, har TV:n i standby-läge eller alltid på vissa saker. Det ger både höga kostnader och en mindre bra klimatpåverkan.

Tips hur du kan spara energi

En sak som ofta stor för stor del av elförbrukningen är uppvärmningen. Därför är det bra att sänka värmen om det går. Så mycket som en enda grad sänkning kan minska uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent. Det är även bra att se över andra saker. Som att om du har dragiga fönster och dörrar så är det bra att täta dessa, med tätningslister. Låt elementen stå fria och ha inte möbler framför dem, då det är bra om luften får cirkulera fritt. Om du har rum som sällan används, så sänk värmen i dessa. Samma sak om du reser bort, sänk! Sätt upp persienner och gardiner, för de håller kyla ute och kvar värmen i rummet.

Spara på varmvatten är även det ett bra tips. Se till att duscha snabbt och låt bli badkaret. Stäng av vatten medan du tvålar in dig och se till att byta packningar på otäta kranar. Handdiska inte heller under rinnande vatten, utan ha diskpropp eller balja. 

Glödlampor drar onödigt mycket energi, och de är på väg att fasas ut. Det är bra att satsa på bra belysning redan nu i form av led med mera.

 

 

4 Apr 2018