« IGÅR * IDAG * IMORGON

- livets existentiella frågor -

Tänk om man kunde rädda liv?

Har du någonsin varit med om någon som har drabbats av hjärtattack? En gång när jag och en bekant var på hemväg efter att ha varit på stan låg en man på gatan, som hade drabbats helt plötsligt av en hjärtattack. Hans son stod bredvid honom och åt chips ur en påse, sa att de skulle ju bara ut och festa, han och pappan och såg nervös ut. Som tur för den mannen, fanns det en sjuksköterska i närheten som kunde hjälpa dem. Jag och mitt sällskap gick vidare efter att ha sett att de fick hjälp. Men sedan fick jag en tankeställare - tänk om det inte funnits någon utbildad läkare eller sjuksköterska som kunnat ta hand om den som har ramlat ihop på gatan? Vad gör man om det inte råkar finns någon sådan nära?

Alla borde kunna rädda liv!

Just för att det inte alltid kan "råka finnas" en läkare eller sjuksköterska i närheten av någon som råkar drabbas av en hjärtattack, är det viktigt att det finns fler som kan rädda någon annan. Om fler kunde hjälpe en annan drabbad människa, tror jag att fler kunde räddas undan en onödig död. Det borde till och med vara en medborgerlig plikt att kunna rädda någon annan. Kan man det, kan man sedan köpa en hjärtstartare. Har man kunskapen och en hjärtstartare vet man i alla fall vad man kan göra, ifall något händer. Så är det bra att veta att man kan gå en första hjälpen kurs på nätet. Jo, det stämmer. Så in med dig och anmäl dig!

Viktigt kunna första hjälpen

Många har första hjälpen låda hemma eller i bilen, men den innehåller bara förband, alsolsprit och plåster, men vad gör man om någon drabbas av hjärtattack? Då hjälper inte plåster eller förband. Istället borde alla ha en hjärtstartare och veta hur man kan få igång ett hjärta som har stannat. Har man en hjärtstartare kan man ge den viktiga hjälpen, precis efter att någon drabbats av en hjärtattack. Sekunderna efter är mycket viktiga. Ambulanserna behöver minst tio minuter på sig för att komma till den som drabbats, om någon som råkar befinna sig där, kan den personen rädda någon och vara hjälte för livet!

25 Aug 2017